! Ultima actualizare – 7.01.2022

> Vezi noile conditii de intrare in Romania adoptate

Noile restricții Covid în vigoare din:
> 8 ianuarie 2022
> verificarea calității de vaccinat, trecut prin boală sau testat se va face prin prezentarea certificatul verde (pe hârtie sau în format electronic) de către personalul de serviciu abilitat să verifice accesul vizitatorilor
> folosirea unui certificat fals sau împrumutat, se consideră infracțiune (dosar penal)
Vezi hotararea CNSU nr.1 din 5.01.2022

 • Masca medicală sau masca FFP2 (să acopere nasul și gura):
  ! este obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise (și pe stradă).
  ! Măștile de alt tip (textile, plastic, etc.) sunt interzise.
  Sunt exceptate de la obligativitatea purtării măștii de protecție:
  copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
  persoanele care sunt singure în birou;
  prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
  persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.
 • Circulația persoanelor (în afara locuinței):
  Toate persoanele pot circula fără restricții pe toată durata săptămânii.
 • Programul magazinelor (comerț/prestări servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private):
  ! în magazinele alimentare, farmacii și benzinării se poate intra fără certificat verde;
  ! Accesul în magazinele nealimentare mici (până în 200 mp) este permis tuturor persoanelor (și fără certificat verde), cu distanțare de min. 2 m și afișarea la intrare a numărului maxim de persoane care pot fi simultan în incintă.
  ! Accesul în mall-uri se va permite persoanelor vaccinate, trecute prin boală, cu
  test negativ PCR (în ultimele 72 de ore) sau test rapid (în ultimele 48 ore).
  – doar între orele 05-22, la capacitatea maximă a spațiului (dupa ora 22 este permisă doar livrarea la domiciliu);
  – se aplică, până la 50% din spațiu (incidența max. 1‰) sau 30% din spațiu (incidența mai mare de 1‰), și activităților sau evenimentelor organizate și desfășurate în spații închise sau deschise de persoanele fizice, operatorii economici, instituțiile publice în următoarele domenii:
  muzee, biblioteci, librării, cinematografe, studiouri de producție de film și audiovizuală, instituții de spectacole și/sau concerte, școli populare de artă și meserii;
  târguri, bâlciuri, talciocuri.
 • Instituții publice
  – instituțiile publice și operatorii economici să faciliteze accesul la serviciile publice oferite, în situații urgente (de ex. eliberare certificat de deces, certificat de naștere etc.) și persoanelor care nu fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de Covid, prin organizarea activității în mediul on-line, în spații deschise, la ghișee dispuse direct în exteriorul clădirilor sau în orice alte condiții care să asigure respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii Covid.
  – accesul în instituțiile publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, este permis DOAR persoanelor vaccinate complet, trecute prin boală, cele cu test negativ PCR (în ultimele 72 de ore) sau test rapid (în ultimele 48 ore).
  Sunt exceptate următoarele categorii de persoane:
  angajații și participanții în cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive de ordine și siguranță publică;
  participanții în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale sau administrativ-jurisdicționale;
  persoanele care necesită acces la servicii medicale și prestații sociale;
  persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului.
 • Evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.)
  – nu sunt permise
 • Cluburi, baruri, discoteci
  – nu este permisă activitatea.
 • Restaurante, terase și cafenele
  – între orele 05 – 22, până la 50% din spațiu (incidența max. 3‰) sau 30% din spațiu (incidența mai mare de 3‰).
  – pot participa DOAR persoanele vaccinate complet, trecute prin boală, cele cu test negativ PCR (în ultimele 72 de ore) sau test rapid (în ultimele 48 ore).
 • Competiții / evenimente / activități sportive
  – între orele 05 – 22, la interior și exterior, până la 50% din spațiu (incidența max. 1‰) sau 30% din spațiu (incidența mai mare de 1‰).
  – purtarea măștii de protecție și asigurarea unei suprafețe de minimum 2mp/persoană.
  – activitățile recreativ – sportive individuale sau de grup, se pot desfășura în aer liber cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.
  – pot participa DOAR persoanele vaccinate complet, trecute prin boală, cele cu test negativ PCR (în ultimele 72 de ore) sau test rapid (în ultimele 48 ore).
 • Evenimente culturale, artistice și de divertisment (spectacole, concerte, festivaluri publice și private etc.)
  între orele 05 – 22, până la 50% din spațiu și max. 1.000 persoane (incidența max. 1‰) sau 30% din spațiu și max. 500 persoane (incidența mai mare de 1‰), cu purtarea măștii de protecție și asigurarea unei suprafețe de min. 4 mp/persoană.
  pot participa DOAR persoanele vaccinate complet, trecute prin boală, cele cu test negativ PCR (în ultimele 72 de ore) sau test rapid (în ultimele 48 ore).
 • Locuri de joacă pt copii– între orele 05 – 22, până la 50% din capacitatea spațiului.– au acces DOAR persoanele vaccinate complet, trecute prin boală, cele cu test negativ PCR (în ultimele 72 de ore) sau test rapid (în ultimele 48 ore).
 • Săli de fitness / săli de sport– între orele 05 – 22, la interior, până la 50% din spațiu (incidența max. 1‰) sau 30% din spațiu (incidența mai mare de 1‰), cu purtarea măștii de protecție și distanțare de 2m între persoane.– au acces DOAR persoanele vaccinate complet, trecute prin boală, cele cu test negativ PCR (în ultimele 72 de ore) sau test rapid (în ultimele 48 ore).
 • Piscine– la interior, între orele 05 – 22, până la 50% din spațiu (incidența max. 1‰) sau 30% din spațiu (incidența mai mare de 1‰).– au acces DOAR persoanele vaccinate complet, trecute prin boală, cele cu test negativ PCR (în ultimele 72 de ore) sau test rapid (în ultimele 48 ore).
 • Săli de jocuri / activități jocuri de noroc– la interior, între orele 05 – 22, până la 50% din spațiu (incidența max. 1‰) sau 30% din spațiu (incidența mai mare de 1‰).– au acces DOAR persoanele vaccinate complet, trecute prin boală, cele cu test negativ PCR (în ultimele 72 de ore) sau test rapid (în ultimele 48 ore).
 • Conferințe și Cursuri de instruire (workshop-uri, training-uri)
  – la interior și exterior, între orele 05 – 22, până la 50% din spațiu și max. 150 persoane (incidența max. 1‰) sau 30% din spațiu și max. 100 persoane (incidența mai mare de 1‰), cu purtarea măștii de protecție și asigurarea unei suprafețe de min. 4 mp/persoană.
  – au acces DOAR persoanele vaccinate complet, trecute prin boală, cele cu test negativ PCR (în ultimele 72 de ore) sau test rapid (în ultimele 48 ore).
 • Mitinguri şi demonstrații
  – cel mult 100 de persoane, toți participanțiiobligatoriu cu mască de protecție.
  – pot participa DOAR persoanele vaccinate complet, trecute prin boală, cele cu test negativ PCR (în ultimele 72 de ore) sau test rapid (în ultimele 48 ore).
 • Turism (cazare hoteluri, pensiuni)
  – se pot face cazări DOAR pentru persoanele vaccinate complet, trecute prin boală, cele cu test negativ PCR (în ultimele 72 de ore) sau test rapid (în ultimele 48 ore).
 • Culte religioase (slujbe / rugăciuni colective):
  – se desfășoară în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp/persoană și purtarea măștii de protecție.
  – pot participa și persoanele care nu fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția Covid.
 • Unități de învățământ – vezi detalii, scenarii de funcționare, măsuri noi
  – toate unitățile/instituțiile de învățământ preuniversitar/conexe funcționează astfel, din 17 ianuarie 2022:
  ✓ cu prezență fizică în județele în care rata de ocupare a paturilor de spital destinate COVID-19 este de cel mult 75% la nivel județean.
  ✓ în regim online în județele în care rata de ocupare a paturilor de spital destinate COVID-19 este mai mare de 75% la nivel județean.
  reluarea cursurilor cu prezență fizică, numai după ce rata de ocupare a paturilor de spital destinate COVID-19 scade sub 70% la nivel județean.
  suspendarea activității la nivelul întregii unități de învățământ se face prin decizia comitetului județean pentru situații de urgență. Decizia se ia prin raportare la fiecare zi de joi, conform situației privind rata de ocupare a paturilor de spital destinate COVID-19, publicată și actualizată săptămânal pe site-urile DSP județene și al mun. București + jud. Ilfov.
  Vor fi închise clase sau școli, individual, în funcție de apariția cazurilor de COVID:
  o școală se închide dacă 50% dintre clase au activitatea fizică suspendată; suspendarea clasei se face prin decizia consiliului de administrație al școlii.
  o clasă se închide la apariția a 3 cazuri Covid-19 simultan timp de 7 zile consecutiv; toți copiii acelei clase rămân acasă, iar după 10 zile, cei care sunt testați și au un rezultat negativ se întorc în clasă; restul fac școală online până la max. 10 zile de la suspendarea cursurilor.
  Elevii și cadrele didactice vor fi testați cu teste de salivă non invazive.
  Vezi aici de ce 75%, de ce 3 cazuri într-o clasă, de ce 7 zile?
  ! Vezi detalii și instrucțiuni despre testele de salivă în școli

Vezi aici toate măsurile – HCNSU din 5.01.2022

Copiii sub 12 ani NU trebuie să aibă certificat Covid sau test negativ, dar trebuie însoțiți de un adult vaccinat sau trecut prin boală.
Persoanele fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale COVID-19 ale UE sau documente compatibile cu aceste certificate, fac dovada vaccinării, testării sau vindecării prin intermediul unui document, pe suport de hârtie sau în format electronic emis de respectivul stat, în limba țării respective și în limba engleză.

Scanarea codulului QR de pe certificatul digital COVID-19
Descarcă de aici aplicația Check DCC” – Android
Descarcă de aici aplicația Check DCC” – IoS
Vezi aici cum se folosește aplicația (video)
> Accesează aici versiunea web a aplicaţiei
Vezi comunicat oficial STS
Operatorii economici care desfășoară activități cu publicul, au obligația de a verifica la intrarea în locație, prin personalul propriu, documentele menționate mai sus, și de a nu permite accesul în incintă în lipsa acestora, fără a se reține niciun fel de date sau informații din certificatul/documentul verificat.

« Vezi "Ghid Stare de Alertă"

Alte Situații