Criterii de internare pentru pacienții cu COVID-19
Internarea se realizează în funcție de următoarele criterii de severitate a cazului și de prezența/ absența factorilor de risc pentru COVID-19, și este recomandată de medicul care evaluează bolnavul:

  • pacienții care prezintă semne de agravare COVID-19 sau au o agravare a altei boli în timpul monitorizării la domiciliu;
  • pacienții care necesită oxigenoterapie, care au manifestări severe de COVID-19 sau cei care necesită suport al unei/mai multor funcții vitale și/sau au sepsis/șoc septic (cu stare critică);
  • pacienții care nu au manifestări severe determinate de COVID-19, dar care au alte afecțiuni care impun asistența spitalicească din cauza imposibilității acestora de a fi tratați și monitorizați eficient la domiciliu.

Criterii de externare și vindecare pentru pacienții cu COVID-19

  • Pacienții pot fi externați cu statutul de vindecat sau atunci când medicul curant consideră pe baza criteriilor clinice și paraclinice, cu recomandarea de izolare la domiciliu sau la locația declarată de persoană pentru o perioadă stabilită de medicul curant. Pacienții cărora li s-a recomandat izolarea sunt declarați vindecați de către medicul de familie, la încheierea perioadei de izolare recomandate. În situația în care acești pacienți nu au medic de familie, vindecarea va fi declarată la terminarea perioadei de izolare de către medicul curant care a tratat cazul respectiv. În situația în care pacientul este declarat vindecat la externare, unitatea sanitară unde a fost tratat pacientul are obligația introducerii statutului de vindecat în platforma Corona Forms în decurs de 24 de ore de la externare.
    Monitorizarea stării de sănătate a pacientului pe perioada izolării la domiciliu sau la locația declarată de persoană se face de către medicul de familie, zilnic, prin consultație medicală la distanță. Pentru pacienții care nu sunt înscriși pe lista unui medic de familie, monitorizarea zilnică este efectuată de către DSP.
  • Pacienții cu afecțiune renală care necesită dializă și care sunt pozitivi la retestare pot fi menținuți internați până la 10 zile, în vederea asigurării accesului la dializă (procedură care nu poate fi efectuată în condiții de izolare la domiciliu).
  • Pacienții care prezintă sechele post-COVID-19 după externare (greutate în respirație, oboseală, tulburări neurologice și altele) trebuie monitorizați în continuare atât de medicul de familie, cât și în servicii de specialitate, cu controale regulate ale funcției pulmonare, cardiace, computer tomografie, test de mers, alte investigații considerate necesare de medicul curant.
  • NU sunt necesare aviz epidemiologic și nici solicitarea unui test negativ la reintrarea în colectivitate (loc de muncă, unitate de învățământ etc.) pentru pacienții declarați vindecați de COVID-19 pentru care au trecut cel puțin:
    > 7 zile de la primul test pozitiv (pentru nevaccinați și confirmați pentru prima oară, reinfectați, sau trecuți prin boală de mai mult de 90 de zile)
    > 5 zile de la primul test pozitiv (pentru vaccinați și confirmați pentru prima oară, reinfectați, sau trecuți prin boală în ultimele 90 de zile).
  • Medicul de familie va declara pacientul vindecat pe baza rezultatelor monitorizării zilnice, prin consultația medicală la distanță, la sfârșitul celor 7 zile de monitorizare, respectiv 5 zile, în conformitate cu cele precizate mai sus, cu excepția situațiilor în care starea de sănătate a pacienților s-a agravat și a necesitat internarea la nivelul spitalelor. Starea de vindecat va fi comunicată în scris prin scrisoare medicală transmisă electronic către DSP, care are obligația introducerii statutului de vindecat în platforma Corona Forms în decurs de 24 de ore de la primirea scrisorii.

> Vezi documentul legal aici

« Vezi "Ghid Simptome"

Alte Situații