• Care este zona metropolitană în interiorul căreia cetățenii nu au nevoie de declarație pe proprie răspundere pentru a se deplasa?
  > 30 de kilometri față de principalul oraș, însă nu mai este nevoie de declarație scrisă din 01.06.2020
  Sunt considerate ca făcând parte din zona metropolitană localitățile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri față de principalul oraș  (conform art.11 din Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi).
  Totodată, se va considera zonă metropolitană Municipiul București și întreg teritoriul județului Ilfov.
 • Persoanele peste 65 de ani au vreo restricție de a ieși din casă sau vreun interval orar pe care trebuie să îl respecte?
  > Nu.
  Hotărârea CNSU nr. 24 nu restricționează deplasarea persoanelor de peste 65 de ani. Acestea pot părăsi domiciliul în orice interval orar doresc. Rămâne însă valabilă recomandarea de a limita pe cât de mult posibil deplasările și de a evita locurile aglomerate mai ales pentru persoanele din categoriile vulnerabile pentru a reduce riscul infectării cu noul Coronavirus.
 • Vor fi sancționate persoanele care nu poartă mască?
  > Da, cu amendă între 500 de lei și 2500 de lei.
  Purtarea măștii care acoperă nasul și gura este obligatorie începând cu 15 mai 2020 în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise.  Persoanele care nu respectă obligația de a purta mască în spațiile menționate pot fi sancționate în baza Legii nr. 55/2020, art.65, lit.H, respectiv “nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții“ se sancționează cu amendă între 500 de lei și 2500 de lei.
 • Vor mai fi date amenzi pentru nerespectarea deciziilor autorităților cu privire la starea de alertă?
  > Da.
  Legea nr. 55/2020 definește la Capitolul III “Răspunderi și sancțiuni”, art. 64-70 contravențiile și cuantumul amenzilor pentru nerespectarea actului normativ.
  De asemenea, polițiștii aplică legislația în vigoare. Scopul autorităților nu este de a sancționa cetățenii, ci de a limita răspândirea virusului COVID-19. În contextul trecerii la starea de alertă, polițiștii vor acționa în principal pentru îndrumarea cetățenilor cu privire la noile reguli.
 • Rămâne vreo interdicție valabilă după ora 22:00?
  > Nu.
  Interdicțiile emise sunt valabile indiferent de intervalul orar și nu sunt diferite pentru intervalul post 22.00.
 • Persoanele care vor sta în aceeași locuință cu cineva venit din afara țării vor trebui să intre și ele în izolare 14 zile?
  > Da, însă vezi mai jos informațiile actualizate.
  Începând cu data de 15.06.2020, se elimină măsurile de carantină/izolare la domiciliu pentru persoanele asimptomatice care sosesc din:
  Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Elveția, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia, Ungaria.
  EXCEPȚIE
  – cetățenii care vin din state ce nu se află pe lista de mai sus și care petrec în țările incluse pe listă o perioadă de 14 zile sau mai mare, înainte de a intra în România, vor intra în carantină/izolare la locuință împreună cu familia/aparținătorii cu care locuiesc împreună, iar pentru cele care nu au posibilitatea îndeplinirii condițiilor pentru măsura mai sus menționată sau solicită acest lucru pentru a nu își expune familia, se poate opta pentru măsura carantinei instituționalizate, în spații special destinate puse la dispoziție de autorități.
  Lista cu țările pentru care se aplică eliminarea măsurilor de carantină/izolare, se va actualiza săptămânal de către Institutul Național de Sănătate Publică, în fiecare zi de luni până la ora 16:00, în vederea introducerii în listă a unor noi țări.
 • Câte persoane pot participa la evenimentele familiale private?
  > Maxim 20 persoane în interior și maxim 50 persoane în aer liber
  Dacă evenimentul familial implică o slujbă religioasă în interiorul bisericii (ex: nuntă, botez, înmormântare), numărul maxim de persoane care pot participa este de 20.
  Dacă slujba se ține în curtea bisericii, numărul participanților NU este limitat, însă se vor respecta măsurile de prevenire și protecție stabilite.
  Pentru evenimentele familiale private (ex: aniversări, petreceri, reuniuni de pomenire etc.) desfășurate în spații închise, va fi avut în vedere același număr de persoane cu respectarea normelor de igienă și pe cât de mult posibil respectarea distanței fizice.

DOCUMENTE UTILE

HOTĂRÂRE nr. 465 din 11 iunie 2020

Legea nr. 55/2020

« Vezi "Ghid Stare de Alertă"

Alte Situații