fiipregătit.ro
PLATFORMA NAȚIONALĂ DE PREGĂTIRE PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ

CĂLĂTORIE ÎN ȚARĂ SAU STRĂINĂTATE

Postat în data de 26 octombrie 2023 la ora 11:56 am

! Actualizare nouă.
Starea de alertă
 a expirat pe teritoriul României (din 8 martie 2022).
Majoritatea măsurilor din categoriile de mai jos nu se mai aplică.

Vezi condițiile actuale de intrare în România

> Vezi aici ghid simptome COVID, carantină și izolare (actualizat)

Descarcă de aici certificatul digital de vaccinare (cod QR)

Vezi aici timpul de așteptare la intrarea în România cu mașina

ATENȚIONĂRI CĂLATORIE (COVID-19)
Înainte de a planifica o călătorie spre alte țări, verifică dacă există măsuri de restricție sau condiții pentru cetățenii români.

Vezi lista țărilor care impun anumite restricții călătorilor veniți din România

> Vezi lista cu atenționări de călătorie pentru alte regiuni

> Vezi aici date de contact ambasade și consulate ale României din toate țările

CE TREBUIE SĂ FAC DACĂ PLANIFIC O CĂLĂTORIE ÎN ȚARĂ SAU ÎN/DIN STRĂINĂTATE?

! Actualizare nouă.
Starea de alertă
 a expirat pe teritoriul României (din 8 martie 2022).
Majoritatea măsurilor din categoriile de mai jos nu se mai aplică.
Vezi recomandări și precizări (izolare, carantină, condiții intrare în țară, călătorie în alte țări, PLF, certificat verde).
Vă rugăm reveniți!

SPECIAL
Persoanele care sosesc în România din Ucraina, pe căile terestre (mașină personala / microbuz / autocar / tren / pe jos):
> nu intră în carantină 
(Covid)
Vezi aici info și resurse utile – ajutor umanitar refugiați

___________

MĂSURI ELIMINATE
din 9 martie 2022
Vezi conferința de presă – video

Trebuie să completezi formular digital de intrare in Romania (plf.gov.ro), cu max. 72 de ore inainte de intrarea în România sau 24 de ore după.
> nu se consideră completat, în cazul în care ai introdus în formular date de identitate eronate sau incomplete;
pentru minori și persoane în incapacitate (ex. persoane cu handicap), obligația de a completa formularul revine părinților, tutorelui sau reprezentantului legal.
Cine NU trebuie să completeze PLF:
– piloții de aeronave și personalul navigant, mecanicii de locomotivă și personalul feroviar, conducătorii autovehiculelor cu capacitatea max. mai mare de 2,4 tone (transport de marfă), conducătorii autovehiculelor cu mai mult de 9 locuri pe scaune inclusiv locul conducătorului (transport de persoane), personalul navigant maritim și fluvial, elicopterelor și personalul platformelor maritime, polițiștii care participă la misiuni de aducere în România a persoanelor urmărite internațional, personalul care executa misiuni de transport pacienți (din afara teritoriului României), cei care se deplasează la locul de muncă și tranzitează frontiera de stat cel puțin o dată în 24 de ore.
vezi comunicat oficial – Ministerul Sănătății

Carantină și izolare (noile reguli):
Se elimină încadrarea statelor în funcție de situația epidemiologică, în state verzi, galbene sau roșii.
Carantina se aplică persoanelor care nu sunt infectate (nu au simptome) Covid, dar intră în România din alte state sau sunt contact direct cu o persoană infectată.
Contact direct cu o persoană infectată înseamnă la mai puțin de 2 m, timp de minimum 15 minute, fără mască de protecție (medicală sau FFP2), sau dacă ai avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste etc.) sau contact fizic direct (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor) sau locuiești în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID.
– NU intri în carantină dacă ești vaccinat sau trecut prin boală în ultimele 6 luni sau ai test RT-PCR negativ (cu 72 ore înainte).
– carantină 5 zile dacă ești nevaccinat sau netrecut prin boală în ultimele 6 luni sau nu ai test RT-PCR negativ (cu 72 ore înainte).
– dacă ești contact direct cu o persoană confirmată pozitiv, intri în carantină 5 zile (chiar dacă ești vaccinat sau ai test negativ).
(NU intri în carantină DOAR dacă ai trecut prin boală și ai cel mult 90 de zile de la terminarea izolării).

Dacă ești confirmat pozitiv cu Covid (test rapid sau RT-PCR), atunci intri în izolare astfel:
– izolare 5 zile daca ești vaccinat, trecut prin boală (în ultimele 90 de zile).
– izolare 7 zile dacă ești nevaccinat sau trecut prin boală (de mai mult de 90 de zile).
Vezi document legal (punctul IV)
La ieșirea din carantină sau izolare nu mai trebuie test negativ.
Documentul prin care dovedești dacă ești vaccinat, trecut prin boală sau testat negativ este certificatul digital Covid UE.

Valabilitate certificat digital Covid UE (certificat verde):
– în România este valabil până la 31 decembrie 2022 (la cerere se poate eliberara un nou certificat, după fiecare doză suplimentară de vaccin efectuată).
DOAR pt. intrare în România și călătorii în UE, Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Elveția
– valabil dacă ai făcut doza 3 (booster)
– valabil dacă NU au trecut mai mult de 9 luni de la de la ultima doză efectuată
– valabil încă 180 de zile dacă ai făcut două doze, erai eligibil pentru doza 3, dar ai făcut Covid.
(acum, în UE este valabil până la 30 iunie 2022; posibil să fie extins până la 30 iunie 2023)

IMPORTANT (pt. reîntoarcere sau vacanțe)
Vezi condiții de călătorie/intrare în:
UK (Anglia),  Germania,  Italia Franța,  Spania,  Austria,  Belgia,  Moldova,  Olanda,  Suedia,  Norvegia,  Elveția,  Portugalia,  Ungaria,  Bulgaria,  Cipru,  Canada,  Grecia,  USA(SUA),  Irlanda,  Turcia,  Israel,  Danemarca, Cehia,  Emiratele Arabe.

Cum se aplică măsurile (și excepțiile):
Carantinarea se face ori la domiciliu, ori la o adresă declarată, ori într-un spațiu special amenajat.
Se elimină încadrarea statelor în funcție de situația epidemiologică, în state verzi, galbene sau roșii.

 • Dacă vii / intri în România din orice țară (cetățean român sau străin)
  – NU intri în carantină dacă ești vaccinat sau trecut prin boală în ultimele 6 luni sau ai test negativ RT-PCR (cu 72 ore înainte) > prezinți certificat verde obligatoriu (sau documente oficiale compatibile).
  – Carantină 5 zile dacă ești nevaccinat sau netrecut prin boală în ultimele 6 luni sau nu ai test negativ RT-PCR (cu 72 ore înainte).
 • Dacă ești contact direct cu o persoană confirmată pozitiv COVID
  – Carantină 5 zile (chiar dacă ești vaccinat sau ai test negativ).
  – NU intri în carantină dacă ai trecut prin boală și ai cel mult 90 de zile de la terminarea izolării > prezinți certificat verde obligatoriu (sau documente oficiale compatibile).
 • Persoanele fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale COVID-19 ale UE sau documente compatibile cu aceste certificate, fac dovada vaccinării, testării sau vindecării prin intermediul unui document, pe suport de hârtie sau în format electronic emis de respectivul stat, în limba țării respective și în limba engleză.
  Recunoașterea certificatelor COVID din țări terțe (din afara UE)
  Până în prezent, 33 țări (și teritorii) din afara UE au aderat la sistemul de certificate digitale ale UE privind COVID. Certificatele eliberate în aceste 33 țări (și teritorii) sunt acceptate în UE în aceleași condiții ca și certificatul digital al UE privind COVID. În mod similar, certificatul digital al UE privind COVID este acceptat de aceste 33 țări: Albania, Andorra, Armenia, Cabo Verde, El Salvador, Insulele Feroe, Georgia, Israel, Islanda, Liban, Liechtenstein, Moldova, Monaco, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Macedonia de Nord, Norvegia, Panama, San Marino, Serbia, Singapore, Elveția, Taiwan, Thailanda, Tunisia, Togo, Turcia, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Uruguay, Vatican.
  Vezi mai multe detalii aici
 • Se interzice accesul pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Africa de Sud, Zimbabwe, Angola și Zambia.
  Este diferența legislativă între masurile de carantinare / izolare și cele de interzicere a intrării în Romania din anumite țări.

EXCEPȚII DE LA CARANTINĂ (cine nu intră în carantină)
Test negativ RT-PCR sa fie facut cu 72 ore înainte, indiferent de țara din care vii.

 • copiii sub 12 ani; copiii cu vârste între 12 și 16 ani care prezintă un test RT-PCR negativ, indiferent de statul din care vin în România;
 • elevii și/sau studenții români sau cu reședința/domiciliul în afara României, și însoțitorii acestora (pt. elevii minori), trecut prin boală în ultimele 6 luni, și au test negativ RT-PCR;
 • dacă ești nevaccinat sau nu ai trecut prin boală și stai în România max. 3 zile, dacă prezinți un test RT-PCR negativ;
 • dacă tranzitezi România (în max. 24 ore);
 • dacă ești transportator de marfă sau transportator persoane (max. 9 locuri), te deplasezi doar în scop profesional, și ești vaccinat, trecut prin boală în ultimele 6 luni, sau ai test negativ RT-PCR;
 • dacă ești lucrător transfrontalier din Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina, Republica Moldova sau cetățean român angajat ai operatorilor economici din cele două țări (la intrarea în țară, faci dovada raporturilor contractuale cu operatorii economici respectivi);
 • dacă ești pilot de aeronave (și personalul navigant), sau mecanic de locomotivă (şi personalul feroviar), sau personal navigant maritim român;
 • membrii delegațiilor sportive, precum și artiștii și staff-ul acestora nevaccinați sau care nu au avut Covid; vor participa doar doar la activități în cadrul competițiilor sau, după caz, evenimentelor menționate;
 • persoanele predate autorităților române în baza acordurilor de readmisie, returnate în procedură accelerată;
 • dacă ești angajat al sistemului național de apărare, ordine publică şi securitate națională și te întorci în România de la activități desfășurate în interes profesional și ești vaccinat ori trecut prin boală în ultimele 6 luni;
 • membrii misiunilor diplomatice sosiți în țară din state aflate pe lista roșie, dacă prezintă un test PCR negativ.
 • personalul tehnic care lucrează pe platformele fixe și mobile de extracție petrol și gaze in zona exclusiva economică a României.

Suspendarea temporară a carantinei persoanelor
În situații deosebite, pe baza documentelor justificative emise individual de DSP (județean), care vizează:
– participarea la evenimente legate de naștere, căsătorie, deces
– deplasări pentru intervenții/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare (afecțiuni oncologice, hemodializă etc.)
– preschimbare documente de identitate
– părăsirea țării
– prezentarea la vaccinare conform programării poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină

 Vezi aici restrictii Covid, rata de infectare, masuri de preventie valabile (pe teritoriul României)

 • Atenție la locurile online (websituri) unde completezi/furnizezi datele tale personale (de ex. formulare călătorie)! Verifică să fie websituri (link-uri) oficiale ale tărilor respective. Nu furnizați date personale și mai ales datele cardului bancar. Completarea formularelor oficiale pentru intrarea într-o anumită țară nu presupune nici un fel de plată din partea ta.
 • Există un risc mai mare de a contracta COVID-19 călătorind:
  Indiferent de destinație, vârstă sau starea generală de sănătate, dacă călătoria dvs. nu este esențială, luați în considerare amânarea călătoriei.
  Puteți intra în contact cu mai multe persoane decât de obicei, inclusiv în timpul zborurilor cu cursă lungă și pe aeroporturile aglomerate. Sistemele și rețelele de asistență medicală din unele țări pot avea capacitate și proceduri diferite pentru a sprijinii cetățenii străini.
 • Călătoria în străinătate a devenit mai complexă și imprevizibilă:
  Multe țări introduc restricții de intrare sau de circulație. Acestea se schimbă des și rapid. Planurile dvs. de călătorie pot fi perturbate. Este posibil să fiți plasat în carantină sau să vă fie chiar refuzată intrarea în unele țări. Gândiți-vă la ce poate însemna acest lucru pentru sănătatea dvs., precum și responsabilitățile de familie, de muncă sau de studiu.
 • Contactați compania aeriană, agentul de turism sau compania de asigurări pentru a discuta planurile și opțiunile dvs. de călătorie (eventual pentru anularea sau amânarea rezervărilor făcute deja). Nu uitați de asigurare medicală și/sau asigurare de călătorie care se pot face rapid (online, telefonic, agent asigurări) la o companie de asigurări autorizată.
 • IMPORTANT (pt. reîntoarcere sau vacanțe)
  Vezi condițiile de călătorie/intrare pentru:
  UK (Anglia),  Germania,  Italia
  Franța,  Spania,  Austria,  Belgia,  
  Moldova,  Olanda,  Suedia,  Norvegia,
  Elveția, Portugalia,  UngariaBulgaria,
  CipruCanadaGrecia,  USA,  Irlanda,
  Turcia,  Israel,  Danemarca,  Suedia,
  Cehia,
    Emiratele Arabe.

LEGĂTURI UTILE

CE MĂSURI TREBUIE SĂ RESPECT PE PARCURSUL CĂLĂTORIEI CU MAȘINA PERSONALĂ?

! Actualizare nouă.
Starea de alertă
 a expirat pe teritoriul României (din 8 martie 2022).
Majoritatea măsurilor din categoriile de mai jos nu se mai aplică.
Vezi recomandări și precizări (izolare, carantină, condiții intrare în țară, călătorie în alte țări, PLF, certificat verde).
Vă rugăm reveniți!

SPECIAL
Persoanele care sosesc în România din Ucraina, pe căile terestre (mașină personala / microbuz / autocar / tren / pe jos):
> nu intră în carantină 
(Covid)
Vezi aici info și resurse utile – ajutor umanitar refugiați


UTILE

Vezi aici timpul de așteptare la intrarea în România cu mașina
Descarcă de aici certificatul  digital de vaccinare (cod QR)
> Lista țărilor care impun anumite restricții călătorilor veniți din România

 • În general, în această perioadă, este recomandată respectarea măsurilor generale de protecție descrise, în detaliu, aici.
 • Dacă totuși călătoriți cu mașina personală, asigurați-vă că aveți o soluție dezinfectantă și multiple lavete pentru curățarea suprafețelor cel mai des atinse / folosite în mașină (volan, schimbător, bord, uși/mânere/manete).
 • Dacă veți călători singur, vă va fi puțin mai ușor în privința respectării regulilor și protejării. Dacă veți călători alături de alți pasageri, asigurați-vă că nu beți și nu mâncați din același recipient și aveți grijă să nu strănutați/tușiți în direcția persoanei respective.
 • Dezinfectați ori de câte ori este necesar suprafețele din mașină pe care le veți atinge în mod constant: volan, schimbător, bord, uși/mânere/manete.

IMPORTANT (pt. reîntoarcere sau vacanțe)
Vezi condițiile de călătorie/intrare în:
UK (Anglia),  Germania,  Italia Franța,  Spania,  Austria,  Belgia,  Moldova,  Olanda,  Suedia,  Norvegia,  Elveția,  Portugalia,  Ungaria,  Bulgaria,  Cipru,  Canada,  Grecia,  USA,  Irlanda,  Turcia,  Israel,  Danemarca, Cehia,  Emiratele Arabe.

CE MĂSURI TREBUIE SĂ RESPECT PE PARCURSUL CĂLĂTORIEI CU AVIONUL?

! Actualizare nouă
Starea de alertă
 a expirat pe teritoriul României (din 8 martie 2022).
Majoritatea măsurilor din categoriile de mai jos nu se mai aplică.
Vezi recomandări și precizări (izolare, carantină, condiții intrare în țară, călătorie în alte țări, PLF, certificat verde).
Vă rugăm reveniți!

SPECIAL
Persoanele care sosesc în România din Ucraina, pe căile terestre (mașină personala / microbuz / autocar / tren / pe jos):
> nu intră în carantină 
(Covid)
Vezi aici info și resurse utile – ajutor umanitar refugiați

UTILE

Vezi aici drepturile tale ca pasager de avion (prevăzute de UE)
Vezi aici info actualizat cu reglementări de călătorie aeriană
 (în engleză)
> Lista țărilor care impun anumite restricții călătorilor veniți din România

 • În general, în această perioadă, este recomandată respectarea măsurilor generale de protecție descrise aici. În avion veți fi forțați să stați foarte aproape de alte persoane – este esențial să aveți și mai multă grijă de dumneavoastră.
 • Evitați atingerea suprafețelor din jurul dumneavoastră cu mâinile. Folosiți dezinfectant ori de câte ori este necesar.
 • Evitați plata cu bancnote și optați pentru plata prin card bancar sau telefon; dacă, totuși, sunteți nevoiți să achitați cash și primiți rest bancnote, asigurați-vă că vă dezinfectați pe mâini imediat după ce ați efectuat plata.
 • Consumați alimente și băuturi doar din recipiente de unică folosință, deschise în fața dumneavoastră.
 • Dacă zborul dumneavoastră are escală și considerați că vă simțiți rău și este prezentați simptome COVID-19, NU continuați călătoria și adresați-vă imediat la cabinetul medical al aeroportului, menţionând istoricul de călătorie.
 • Zborurile directe de pasageri între România și unele țări cu risc ridicat sunt suspendate (zborurile de marfă, umanitare, tehnice și de repatriere sunt exceptate de la această restricție).
 • Descarcă de aici certificatul digital de vaccinare (cod QR)

IMPORTANT (pt. reîntoarcere sau vacanțe)
Vezi condițiile de călătorie/intrare în:
UK (Anglia),  Germania,  Italia Franța,  Spania,  Austria,  Belgia,  Moldova,  Olanda,  Suedia,  Norvegia,  Elveția,  Portugalia,  Ungaria,  Bulgaria,  Cipru,  Canada,  Grecia,  USA,  Irlanda,  Turcia,  Israel,  Danemarca, Cehia,  Emiratele Arabe.

CE MĂSURI TREBUIE SĂ RESPECT PE PARCURSUL CĂLĂTORIEI CU TREN/AUTOCAR/MICROBUZ?

! Actualizare nouă
Starea de alertă
 a expirat pe teritoriul României (din 8 martie 2022).
Majoritatea măsurilor din categoriile de mai jos nu se mai aplică.
Vezi recomandări și precizări (izolare, carantină, condiții intrare în țară, călătorie în alte țări, PLF, certificat verde).
Vă rugăm reveniți!

SPECIAL
Persoanele care sosesc în România din Ucraina, pe căile terestre (mașină personala / microbuz / autocar / tren / pe jos):
> nu intră în carantină 
(Covid)
Vezi aici info și resurse utile – ajutor umanitar refugiați

UTILE

Vezi aici timpul de așteptare la intrarea în România (rutier)
Descarcă de aici certificatul  digital de vaccinare (cod QR)
> Lista țărilor care impun anumite restricții călătorilor veniți din România

 • În general, în această perioadă, este recomandată respectarea măsurilor generale de protecție descrise, în detaliu, aici.
  Pe timpul călătoriei cu tren/autocar, de regulă veți fi mult mai apropiat de alți călători – este esențial să aveți și mai multă grijă de dumneavoastră.
 • Dacă aveți posibilitatea și trenul/autocarul este liber, alege un loc în care să nu stai foarte aproape de alte persoane
 • În timpul pauzelor efectuate în stații, gări/autogări, este recomandat să respectați aceleași măsuri generale de protecție.
 • Dacă sunteți fumători, asigurați-vă că mâinile sunt spălate bine cu săpun/dezinfectate atât înainte de a fuma, cât și după ce ați fumat și reveniți în autocar.

IMPORTANT (pt. reîntoarcere sau vacanțe)
Vezi condițiile de călătorie/intrare în:
UK (Anglia),  Germania,  Italia Franța,  Spania,  Austria,  Belgia,  Moldova,  Olanda,  Suedia,  Norvegia,  Elveția,  Portugalia,  Ungaria,  Bulgaria,  Cipru,  Canada,  Grecia,  USA,  Irlanda,  Turcia,  Israel,  Danemarca, Cehia,  Emiratele Arabe.

CE FAC DACĂ MĂ AFLU ÎN STRĂINĂTATE ȘI AM NEVOIE DE MAI MULTE INFORMAȚII?
CE FAC DACĂ NU MĂ SIMT BINE CÂND SOSESC PE AEROPORT/VAMĂ?
 • NU mințiți cu privire la locul din care veniți. Este foarte important să completați corect chestionarul în care declarați pe propria răspundere locul de îmbarcare și cel de destinație
 • Dacă prezentaţi febră, tuse şi/sau dificultate la respiraţie,
  la sosirea pe aeroport:
  – păstrați o distanță de cel puțin 1,5 metri față de celelalte persoane și prezentaţi-vă de urgență la cabinetul medical al aeroportului, menţionând istoricul de călătorie. Personalul ar trebui să știe să vă îndrume corespunzător
  la sosirea în vamă:
  – evitați contactul cu alte persoane și anunțați imediat echipajele medicale prezente, care vă vor ghida corespunzător
CE FAC DACĂ PREZINT SIMPTOME DUPĂ REVENIREA ÎN ȚARĂ?

Simptomele cel mai des întâlnite în cazul infecției COVID-19, sunt:
febră, pierderea gustului și mirosului, tuse seacă, dureri de cap și dureri musculare.
Prezența acestor simptome NU presupune automat infectarea cu noul Coronavirus (COVID-19).

 • NU merge direct la spital sau la medicul de familie!
  Poți infecta personalul medical și alți pacienți. 
  Evită interacțiunea cu alte persoane și rămâi acasă.
 • Sună medicul de familie și spune-i ce simptome ai. Medicul de familie va face o evaluare telefonică a stării tale și va decide calea de urmat. Dacă nu reușești să contactezi medicul de familie, sună la DSP-ul din județul în care te afli.
 • Încearcă pe cât de mult posibil să stai departe / izolezi de restul familiei. Rămâi în casă și așteaptă serviciul de ambulanță, care va realiza testarea la domiciliu, sau dacă trebuie, te va transporta la spital.
 • Testarea se face gratuit pentru persoanele care prezintă simptome. Există și posibilitatea să te testezi „la cerere”, însă această opțiune este contra cost. Dacă mergi la un centru de testare pentru a efectua testul „la cerere”, folosește pe cât posibil un mijloc de transport individual și respectă cu strictețe toate măsurile sanitare (mască, distanță, igiena mâinilor).
 • Apelează 112 numai în cazul în care nu ai/nu reușești sa contactezi telefonic medicul de familie sau DSP (Direcția de Sănătate Publică) sau situația ta se agravează rapid.
Sari la conținut