Ghid Sărbători de Paște

 • Dacă ai simptome de răceală ușoară sau nu te simțiți bine, evită să mergi la cumpărături sau în zone publice. Apelează la rude, vecini sau autorități pentru ajutor.
 • Dacă ai până în 65 de ani, mergi singur și evită intervalul orar 11:00-13:00 dedicat vârstnicilor (peste 65 de ani), precum și alte intervale aglomerate.
 • Evită aglomerațiile din piețe sau magazine; în această perioadă, producătorii asigură stocuri suficiente de alimente.
 • Apelează la cumpărăturile online în măsura în care ai această opțiune.
 • Dacă trebuie să te deplasezi la un magazin:
  – nu uita de declarația pe propria răspundere (bifează punctul 2 – asigurarea de bunuri care acoperă ne cesitățile de bază ale persoanelor)
  – urmează cu rigoare pașii din ghidul pentru cumpărături. Pe scurt:

Înainte să mergi la cumpărături:
Pregătește o listă de cumpărături pentru a evita să stai mult la cumpărături.
Pregătește dezinfectant  (spirt / alcool sanitar) la intrarea în casă.
Nu uita să iei cu tine șervețele nazale și dezinfectant pentru mâini și folosește-le de fiecare dată când ai nevoie în timpul cumpărăturilor.

În timpul cumpărăturilor:
Poartă mască de protecție și, dacă este posibil, mănuși chirurgicale.
Evită aglomerația, cozile, contactul direct sau apropiat și păstrează distanța minimă de 1.5 metri.
Optează pentru plata cu card/telefon pentru a nu intra în contact direct cu bancnote și monede.
Respectă indicațiile personalului din magazine sau din piețe cu privire la limitarea numărului de persoane din incintă.

După ce vii de la cumpărături:
Lasă încălțările purtate la intrarea în casă (hol) și schimbă-te de hainele purtate afară.
Dezinfectează / spală bine mâinile
Dezinfectează mânerul ușii, telefonul mobil, cheile, cardul, portofelul etc.
Dezinfectează ambalajele produselor cumpărate înainte de a le despacheta și spală fructele și legumele înainte de a le depozita.

Vezi ghidul complet de cumpărături

Vezi ghidul de transport în comun

 • Pot să merg să-mi cumpăr carne de miel?
  Da
  , dar:
  – trebuie să ai la tine cartea de identitate și declarația pe propria răspundere (bifează punctul 2 – asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor)
  – trebuie să te asiguri că agentul economic este autorizat, respectă condițiile de igienă și îți poate da documentele de proveniență, bon fiscal, chitanță sau factură.
 • Poate persoana de la care cumpăr carne de miel în fiecare an, să vină să mi-o aducă acasă?
  Da, poate veni, dar trebuie să dețină asupra sa documentele necesare conform ordonanțelor militare.
 • Mai vin comercianții cu turmele de miei la intrarea în oraș?
  Nu. Acest lucru nu este permis și nu se mai întâmplă în contextul actual.
 • Pot merge la părinți să le duc produse pentru masa de Paște?
  Da, dar:
  – trebuie să ai la tine cartea de identitate și declarația pe propria răspundere (bifează punctul 4 – motive justificate, precum asistența persoanelor vârstnice, bolnave)
  – evită contactul direct sau apropiat cu persoanele în vârstă pentru a le și a vă proteja (reamintim că persoanele infectate pot fi asimptomatice, însă pot transmite virusul foarte ușor, deci te poți infecta și poți infecta pe alții fără să știi)

  Vezi ghid de transport în comun
  Vezi ghid de călătorie

 • Asigură-ți cele necesare în timpul sărbătorilor pascale și efectuează cumpărăturile în siguranță, precum am descris mai sus.
 • Petrece zilele de Paște doar cu acei membri ai familiei împreună cu care locuiești în mod obișnuit.
 • Evită deplasările la rude, fie că sunt în aceeași localitate cu tine, fie că locuiesc în alt oraș/comună. 
 • Nu face vizite și nu primi musafiri în perioada sărbătorilor pascale, chiar dacă în alți ani obișnuiai să faci acest lucru.
 • Ieșirile scurte sunt permise pentru activități fizice individuale în apropierea locuinței și pentru toate celelalte motive prevăzute de ordonanțele militare.
 • Sunt interzise ieșirile pentru picnicuri/grătare în parcuri, păduri și orice alte zone publice.

Toate măsurile adoptate în această perioadă sunt doar pentru a te proteja pe tine și pe cei dragi. Persoanele în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă, cu risc crescut de deces – dacă sunteți asimptomatic, dar totuși infectat, îi puteți infecta fără să știți.

 • Pot participa la slujba de Înviere la biserică?
  Nu. Anul acesta slujbele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) și de Sfintele Paşti vor fi săvârșite doar de slujitorii bisericești, fără participarea credincioșilor, fiind transmise pe canalele TV și pe Internet.
  Vezi recomandările Patriarhiei Române
 • Pot să ascult slujba din stradă sau din mașina proprie în fața bisericii?
  Nu. Ascultarea slujbei nu este motiv justificat pentru deplasarea în afara locuinței pe baza declarației pe propria răspundere, iar adunarea în stradă a mai multor persoane crește riscul infectării și este o încălcare a prevederilor Ordonanțelor Militare numărul 2 și 4.
 • Pot merge să iau pâine binecuvântată (Paști) și Sfânta Lumină de la biserică?
  Nu. Acestea vor fi distribuite, la solicitare, la domiciliul credincioşilor din toate parohiile de către personalul clerical şi maximum 5 voluntari, după cum urmează:
  Pâinea binecuvântată (Paști) va fi distribuită vineri, 17 aprilie 2020 și sâmbătă, 18 aprilie 2020, în intervalul orar 08.00 –00, şi în prima zi de Paşti, între orele 06.00 –12.00.
  Sfânta Lumină va fi distribuită sâmbătă, 18 aprilie 2020, începând cu ora 20.00.
 • Pot merge la cimitir în această perioadă, pentru efectuarea ritualurilor creștine?
  Nu. Acest lucru este permis doar în cazul slujbelor de înmormântare/cununie/botez cu un număr redus de persoane (maximum 8), situații reglementate prin ordonanțele militare. Deplasarea la cimitir pentru alte motive nu este reglementată și nici nu poate fi considerată o urgență.
 • Pot să îmi vizitez părinții/prietenii și să iau masa cu ei de Paște?
  Nu este permisă deplasarea pentru vizitele făcute fără motive justificate (ex: punctul 2 – asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor sau punctul 4 – motive justificate, precum asistența persoanelor vârstnice, bolnave). Recomandăm să vă rezumați a le duce produse pentru masa de Paște, în cazul în care nu se pot aproviziona singuri, să evitați contactul direct sau apropiat și să păstrați legătura prin telefon/Internet.
 • Este permisă organizarea de petreceri (în familie) în curtea casei proprii, în noaptea de Înviere sau în Duminica Paștelui?
  Dacă prin petrecere se înțelege doar participarea membrilor familiei, cei care locuiesc în mod normal acolo, fără invitarea altor persoane/rude, da, este permisă. Însă, trebuie respectate prevederile legale în privința păstrării orelor de odihnă și fără să fie perturbată liniștea publică.
 • Pot să scot copiii afară la plimbare?
  Da, în apropierea locuinței, în grupuri nu mai mari de 3 persoane. Ieșirea copilului minor se va face întotdeauna cu însoțirea persoanei adulte care îl are în îngrijire. Este interzis să mergeți în parcuri sau locuri de joacă, unde există riscuri mai mari de a fi infectat.

Alte Situații