Ghid Călătorie în țară sau străinătate

 • Atenție la locurile online (websituri) unde completezi/furnizezi datele tale personale (de ex. formulare călătorie)! Verifică să fie websituri (link-uri) oficiale ale tărilor respective. Nu furnizați date personale și mai ales datele cardului bancar. Completarea formularelor oficiale pentru intrarea într-o anumită țară nu presupune nici un fel de plată din partea ta.
 • Există un risc mai mare de a contracta COVID-19 călătorind:
  Indiferent de destinație, vârstă sau starea generală de sănătate, dacă călătoria dvs. nu este esențială, luați în considerare amânarea călătoriei.
  Puteți intra în contact cu mai multe persoane decât de obicei, inclusiv în timpul zborurilor cu cursă lungă și pe aeroporturile aglomerate. Sistemele și rețelele de asistență medicală din unele țări pot avea capacitate și proceduri diferite pentru a sprijinii cetățenii străini.
 • Călătoria în străinătate a devenit mai complexă și imprevizibilă:
  Multe țări introduc restricții de intrare sau de circulație. Acestea se schimbă des și rapid. Planurile dvs. de călătorie pot fi perturbate. Este posibil să fiți plasat în carantină sau să vă fie chiar refuzată intrarea în unele țări. Gândiți-vă la ce poate însemna acest lucru pentru sănătatea dvs., precum și responsabilitățile de familie, de muncă sau de studiu.
 • Contactați compania aeriană, agentul de turism sau compania de asigurări pentru a discuta planurile și opțiunile dvs. de călătorie (eventual pentru anularea sau amânarea rezervărilor făcute deja). Nu uitați de asigurare medicală și/sau asigurare de călătorie care se pot face rapid (online, telefonic, agent asigurări) la o companie de asigurări autorizată.
 • Vezi condițiile și recomandările de călătorie pentru Germania, Italia, Grecia, Spania, Belgia, UK (Marea Britanie), Canada, Olanda, Franța, Suedia, Austria, Bulgaria, Portugalia, Ungaria, Cipru, Israel, Turcia, Moldova.

LEGĂTURI UTILE

Vezi aici timpul de așteptare la intrarea în România cu mașina
Descarcă de aici certificatul  digital de vaccinare (cod QR)
> Lista țărilor care impun anumite restricții călătorilor veniți din România

 • În general, în această perioadă, este recomandată respectarea măsurilor generale de protecție descrise, în detaliu, aici.
 • Dacă totuși călătoriți cu mașina personală, asigurați-vă că aveți o soluție dezinfectantă și multiple lavete pentru curățarea suprafețelor cel mai des atinse / folosite în mașină (volan, schimbător, bord, uși/mânere/manete).
 • Dacă veți călători singur, vă va fi puțin mai ușor în privința respectării regulilor și protejării. Dacă veți călători alături de alți pasageri, asigurați-vă că nu beți și nu mâncați din același recipient și aveți grijă să nu strănutați/tușiți în direcția persoanei respective.
 • Dezinfectați ori de câte ori este necesar suprafețele din mașină pe care le veți atinge în mod constant: volan, schimbător, bord, uși/mânere/manete.

> Vezi aici drepturile tale ca pasager de avion (prevăzute de UE)
> Vezi aici info actualizat cu reglementări de călătorie aeriană
(în engleză)
> Lista țărilor care impun anumite restricții călătorilor veniți din România

 • În general, în această perioadă, este recomandată respectarea măsurilor generale de protecție descrise aici. În avion veți fi forțați să stați foarte aproape de alte persoane – este esențial să aveți și mai multă grijă de dumneavoastră.
 • Evitați atingerea suprafețelor din jurul dumneavoastră cu mâinile. Folosiți dezinfectant ori de câte ori este necesar.
 • Evitați plata cu bancnote și optați pentru plata prin card bancar sau telefon; dacă, totuși, sunteți nevoiți să achitați cash și primiți rest bancnote, asigurați-vă că vă dezinfectați pe mâini imediat după ce ați efectuat plata.
 • Consumați alimente și băuturi doar din recipiente de unică folosință, deschise în fața dumneavoastră.
 • Dacă zborul dumneavoastră are escală și considerați că vă simțiți rău și este prezentați simptome COVID-19, NU continuați călătoria și adresați-vă imediat la cabinetul medical al aeroportului, menţionând istoricul de călătorie.
 • Zborurile directe de pasageri între România și unele țări cu risc ridicat sunt suspendate (zborurile de marfă, umanitare, tehnice și de repatriere sunt exceptate de la această restricție).
 • Descarcă de aici certificatul digital de vaccinare (cod QR)

Vezi aici timpul de așteptare la intrarea în România (rutier)
Descarcă de aici certificatul  digital de vaccinare (cod QR)
> Lista țărilor care impun anumite restricții călătorilor veniți din România

 • În general, în această perioadă, este recomandată respectarea măsurilor generale de protecție descrise, în detaliu, aici.
  Pe timpul călătoriei cu tren/autocar, de regulă veți fi mult mai apropiat de alți călători – este esențial să aveți și mai multă grijă de dumneavoastră.
 • Dacă aveți posibilitatea și trenul/autocarul este liber, alege un loc în care să nu stai foarte aproape de alte persoane
 • În timpul pauzelor efectuate în stații, gări/autogări, este recomandat să respectați aceleași măsuri generale de protecție.
 • Dacă sunteți fumători, asigurați-vă că mâinile sunt spălate bine cu săpun/dezinfectate atât înainte de a fuma, cât și după ce ați fumat și reveniți în autocar.
 • NU mințiți cu privire la locul din care veniți. Este foarte important să completați corect chestionarul în care declarați pe propria răspundere locul de îmbarcare și cel de destinație
 • Dacă prezentaţi febră, tuse şi/sau dificultate la respiraţie,
  la sosirea pe aeroport:
  – păstrați o distanță de cel puțin 1,5 metri față de celelalte persoane și prezentaţi-vă de urgență la cabinetul medical al aeroportului, menţionând istoricul de călătorie. Personalul ar trebui să știe să vă îndrume corespunzător
  la sosirea în vamă:
  – evitați contactul cu alte persoane și anunțați imediat echipajele medicale prezente, care vă vor ghida corespunzător

Simptomele cel mai des întâlnite în cazul infecției COVID-19, sunt:
febră, pierderea gustului și mirosului, tuse seacă, dureri de cap și dureri musculare.
Prezența acestor simptome NU presupune automat infectarea cu noul Coronavirus (COVID-19).

 • NU merge direct la spital sau la medicul de familie!
  Poți infecta personalul medical și alți pacienți.
  Evită interacțiunea cu alte persoane și rămâi acasă.
 • Sună medicul de familie și spune-i ce simptome ai. Medicul de familie va face o evaluare telefonică a stării tale și va decide calea de urmat. Dacă nu reușești să contactezi medicul de familie, sună la DSP-ul din județul în care te afli.
 • Încearcă pe cât de mult posibil să stai departe / izolezi de restul familiei. Rămâi în casă și așteaptă serviciul de ambulanță, care va realiza testarea la domiciliu, sau dacă trebuie, te va transporta la spital.
 • Testarea se face gratuit pentru persoanele care prezintă simptome. Există și posibilitatea să te testezi „la cerere”, însă această opțiune este contra cost. Dacă mergi la un centru de testare pentru a efectua testul „la cerere”, folosește pe cât posibil un mijloc de transport individual și respectă cu strictețe toate măsurile sanitare (mască, distanță, igiena mâinilor).
 • Apelează 112 numai în cazul în care nu ai/nu reușești sa contactezi telefonic medicul de familie sau DSP (Direcția de Sănătate Publică) sau situația ta se agravează rapid.

Alte Situații