Ghid Călătorie în țară sau străinătate

! Ultima actualizare – 7.01.2022

Măsuri noi și excepții, în vigoare
valabile din 9 ianuarie 2022
Vezi hotarare CNSU nr. 2 din 07.01.2022
Vezi conferința de presă – video
Din 20 decembrie 2021, trebuie să completezi formular digital de intrare in Romania (plf.gov.ro).

Principalele măsuri adoptate (noile reguli carantina):
Carantina se aplică persoanelor care nu sunt infectate (nu au simptome) Covid, dar intră în România din alte state sau sunt contact direct cu o persoană infectată.
Contact direct cu o persoană infectată înseamnă la mai puțin de 2 m, mai mult de 15 minute, fără mască de protecție (medicală sau FFP2).
– carantină 5 zile dacă ești vaccinat sau trecut prin boală în ultimele 6 luni.
– carantină 10 zile dacă ești nevaccinat sau netrecut prin boală în ultimele 6 luni.
Dacă ești confirmat pozitiv cu Covid (test rapid sau RT-PCR), atunci intri în izolare astfel:
– izolare 7 zile daca ești vaccinat, trecut prin boală (în ultimele 6 luni).
– izolare 10 zile dacă ești nevaccinat sau netrecut prin boală (în ultimele 6 luni).
La ieșirea din carantină sau izolare nu mai trebuie test negativ.

IMPORTANT (pt. reîntoarcere sau vacanțe)
Vezi condiții de călătorie/intrare în:
UK (Anglia),  Germania,  Italia Franța,  Spania,  Austria,  Belgia,  Moldova,  Olanda,  Suedia,  Norvegia,  Elveția,  Portugalia,  UngariaBulgaria,  CipruCanadaGrecia,  USA(SUA),  IrlandaTurcia,  Israel,  Danemarca, Cehia,  Emiratele Arabe.

Cum se aplică măsurile (și excepțiile):
Carantinarea se face ori la domiciliu, ori la o adresă declarată, ori într-un spațiu special amenajat.

 • Dacă vii din țări UE + Norvegia, Islanda, Lichtenstein, Elveția (român sau străin)
  Din zona VERDE sau GALBENĂ:
  – NU intri în carantină dacă ești vaccinat, trecut prin boală în ultimele 6 luni sau ai test negativ RT-PCR (cu 72 ore înainte) > prezinți certificat verde.
  – Carantină 10 zile dacă ești nevaccinat, netrecut prin boală în ultimele 6 luni sau nu ai test negativ RT-PCR (cu 72 ore înainte).Din zona ROȘIE:
  – NU intri în carantină dacă ești vaccinat sau trecut prin boală în ultimele 6 luni > prezinți certificat verde.
  – Carantină 10 zile dacă ești nevaccinat sau netrecut prin boală în ultimele 6 luni.
 • Dacă vii din afara UE, Norvegia, Islanda, Lichtenstein, Elveția (român sau străin)
  – NU intri în carantină dacă ești vaccinat sau trecut prin boală în ultimele 6 luni și ai obligatoriu un test negativ RT-PCR (cu 48 ore înainte).
  – Carantină 5 zile dacă ești vaccinat sau trecut prin boală în ultimele 6 luni și nu ai test negativ RT-PCR (cu 48 ore înainte).
  – Carantină 10 zile dacă ești nevaccinat sau netrecut prin boală în ultimele 6 luni (chiar daca ai test negativ).
 • Se interzice accesul pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Africa de Sud, Zimbabwe, Angola și Zambia.

EXCEPȚII DE LA CARANTINĂ (cine nu intră în carantină)
Test negativ RT-PCR sa fie:
– cu 48 ore înainte pt. țări non-UE sau
– cu 72 ore înainte pt țări UE, Norvegia, Islanda, Lichtenstein, Elveția

 • copiii sub 12 ani; copiii cu vârste între 12 și 16 ani care prezintă un test RT-PCR negativ, indiferent de statul din care vin în România;
 • elevii și/sau studenții români sau cu reședința/domiciliul în afara României, și însoțitorii acestora (pt. elevii minori), trecut prin boală în ultimele 6 luni, și au test negativ RT-PCR;
 • dacă ești nevaccinat sau nu ai trecut prin boală și stai în România max. 3 zile, dacă prezinți un test RT-PCR negativ;
 • dacă tranzitezi România (în max. 24 ore);
 • dacă ești transportator de marfă sau transportator persoane (max. 9 locuri), te deplasezi doar în scop profesional, și ești vaccinat, trecut prin boală în ultimele 6 luni, sau ai test negativ RT-PCR;
 • dacă ești lucrător transfrontalier din Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina, Republica Moldova sau cetățean român angajat ai operatorilor economici din cele două țări (la intrarea în țară, faci dovada raporturilor contractuale cu operatorii economici respectivi);
 • dacă ești pilot de aeronave (și personalul navigant), sau mecanic de locomotivă (şi personalul feroviar), sau personal navigant maritim român;
 • membrii delegațiilor sportive, precum și artiștii și staff-ul acestora nevaccinați sau care nu au avut Covid; vor participa doar doar la activități în cadrul competițiilor sau, după caz, evenimentelor menționate;
 • persoanele predate autorităților române în baza acordurilor de readmisie, returnate în procedură accelerată;
 • dacă ești angajat al sistemului național de apărare, ordine publică şi securitate națională și te întorci în România de la activități desfășurate în interes profesional și ești vaccinat ori trecut prin boală în ultimele 6 luni;
 • membrii misiunilor diplomatice sosiți în țară din state aflate pe lista roșie, dacă prezintă un test PCR negativ.
 • personalul tehnic care lucrează pe platformele fixe și mobile de extracție petrol și gaze in zona exclusiva economică a României.

 Vezi aici restrictii Covid, rata de infectare, masuri de preventie valabile
! 
Persoanele fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale COVID-19 ale UE sau documente compatibile cu aceste certificate, fac dovada vaccinării, testării sau vindecării prin intermediul unui document, pe suport de hârtie sau în format electronic emis de respectivul stat, în limba țării respective și în limba engleză.
Recunoașterea certificatelor COVID din țări terțe (din afara UE)
Până în prezent, 22 țări (și teritorii) din afara UE au aderat la sistemul de certificate digitale ale UE privind COVID. Certificatele eliberate în aceste 22 țări (și teritorii) sunt acceptate în UE în aceleași condiții ca și certificatul digital al UE privind COVID. În mod similar, certificatul digital al UE privind COVID este acceptat de aceste 22 țări: Albania, Andorra, Armenia, Elveția, Georgia, Insulele Feroe, Israel, Islanda, Liechtenstein, Maroc, Moldova, Monaco, Macedonia de Nord, Norvegia, Noua Zeelandă, Panama, San Marino, Serbia, Turcia, Ucraina, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Vatican.
Vezi mai multe detalii aici

Ultima tulpina Covid – Omicron (Africa de Sud), confirmată și în România.
> Intră în carantină (14 zile) toate persoanele cetățeni români, cetățeni UE, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe, astfel:
– la domiciliu sau la locația declarată, dacă există posibilitatea delimitării față de ceilalți membrii ai familiei sau față de cei cu care locuiesc;
– în spații special destinate, puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale, conform prevederilor legale în vigoare;
– obligativitatea testării RT-PCR la sosirea în România, precum și în a 8-a zi de la sosire, iar în cazul unui rezultat negativ acestea pot ieși din carantină începând cu ziua a 10-a.
> Se interzice accesul pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.
> Vezi hotararea CNSU aici

Nouă variantă de coronavirus, numită Omicron sau tulpina B.1.1.529, prezintă deja un număr extrem de mare de mutaţii.
Sunt 50, dintre care peste 30 au fost identificate la nivelul proteinei Spike, prin care virusul pătrunde în celulele umane.
România este foarte vulnerabilă, din pricina ratei mici de vaccinare.
Țările europene, dar şi Statele Unite şi Canada, au luat deja măsuri similare (prevenție, carantinare).
Noua tulpină a fost deja confirmată în mai multe țări din Europa și alte regiuni.

 • Atenție la locurile online (websituri) unde completezi/furnizezi datele tale personale (de ex. formulare călătorie)! Verifică să fie websituri (link-uri) oficiale ale tărilor respective. Nu furnizați date personale și mai ales datele cardului bancar. Completarea formularelor oficiale pentru intrarea într-o anumită țară nu presupune nici un fel de plată din partea ta.
 • Există un risc mai mare de a contracta COVID-19 călătorind:
  Indiferent de destinație, vârstă sau starea generală de sănătate, dacă călătoria dvs. nu este esențială, luați în considerare amânarea călătoriei.
  Puteți intra în contact cu mai multe persoane decât de obicei, inclusiv în timpul zborurilor cu cursă lungă și pe aeroporturile aglomerate. Sistemele și rețelele de asistență medicală din unele țări pot avea capacitate și proceduri diferite pentru a sprijinii cetățenii străini.
 • Călătoria în străinătate a devenit mai complexă și imprevizibilă:
  Multe țări introduc restricții de intrare sau de circulație. Acestea se schimbă des și rapid. Planurile dvs. de călătorie pot fi perturbate. Este posibil să fiți plasat în carantină sau să vă fie chiar refuzată intrarea în unele țări. Gândiți-vă la ce poate însemna acest lucru pentru sănătatea dvs., precum și responsabilitățile de familie, de muncă sau de studiu.
 • Contactați compania aeriană, agentul de turism sau compania de asigurări pentru a discuta planurile și opțiunile dvs. de călătorie (eventual pentru anularea sau amânarea rezervărilor făcute deja). Nu uitați de asigurare medicală și/sau asigurare de călătorie care se pot face rapid (online, telefonic, agent asigurări) la o companie de asigurări autorizată.
 • IMPORTANT (pt. reîntoarcere sau vacanțe)
  Vezi condițiile de călătorie/intrare pentru:
  UK (Anglia),  GermaniaItalia
  Franța,  SpaniaAustria,  Belgia,  
  Moldova,  OlandaSuedia,  Norvegia,
  Elveția, PortugaliaUngaria, Bulgaria,
  Cipru, Canada, GreciaUSA,  Irlanda,
  Turcia,  Israel,  Danemarca,  Suedia,
  Cehia,
   Emiratele Arabe.

LEGĂTURI UTILE

IMPORTANT: Vezi aici noile condiții de intrare în România!
valabile din 9 ianuarie 2022
Din 20 decembrie 2021, trebuie să completezi formular digital de intrare in Romania (plf.gov.ro).

Vezi aici timpul de așteptare la intrarea în România cu mașina
Descarcă de aici certificatul  digital de vaccinare (cod QR)
> Lista țărilor care impun anumite restricții călătorilor veniți din România

 • În general, în această perioadă, este recomandată respectarea măsurilor generale de protecție descrise, în detaliu, aici.
 • Dacă totuși călătoriți cu mașina personală, asigurați-vă că aveți o soluție dezinfectantă și multiple lavete pentru curățarea suprafețelor cel mai des atinse / folosite în mașină (volan, schimbător, bord, uși/mânere/manete).
 • Dacă veți călători singur, vă va fi puțin mai ușor în privința respectării regulilor și protejării. Dacă veți călători alături de alți pasageri, asigurați-vă că nu beți și nu mâncați din același recipient și aveți grijă să nu strănutați/tușiți în direcția persoanei respective.
 • Dezinfectați ori de câte ori este necesar suprafețele din mașină pe care le veți atinge în mod constant: volan, schimbător, bord, uși/mânere/manete.

IMPORTANT (pt. reîntoarcere sau vacanțe)
Vezi condițiile de călătorie/intrare în:
UK (Anglia),  Germania,  Italia Franța,  Spania,  Austria,  Belgia,  Moldova,  Olanda,  Suedia,  Norvegia,  Elveția,  Portugalia,  UngariaBulgaria,  CipruCanadaGrecia,  USA,  IrlandaTurcia,  Israel,  Danemarca, Cehia,  Emiratele Arabe.

 

IMPORTANT: Vezi aici noile condiții de intrare în România!
valabile din 9 ianuarie 2022
Din 20 decembrie 2021, trebuie să completezi formular digital de intrare in Romania (plf.gov.ro).

> Vezi aici drepturile tale ca pasager de avion (prevăzute de UE)
> Vezi aici info actualizat cu reglementări de călătorie aeriană
(în engleză)
> Lista țărilor care impun anumite restricții călătorilor veniți din România

 • În general, în această perioadă, este recomandată respectarea măsurilor generale de protecție descrise aici. În avion veți fi forțați să stați foarte aproape de alte persoane – este esențial să aveți și mai multă grijă de dumneavoastră.
 • Evitați atingerea suprafețelor din jurul dumneavoastră cu mâinile. Folosiți dezinfectant ori de câte ori este necesar.
 • Evitați plata cu bancnote și optați pentru plata prin card bancar sau telefon; dacă, totuși, sunteți nevoiți să achitați cash și primiți rest bancnote, asigurați-vă că vă dezinfectați pe mâini imediat după ce ați efectuat plata.
 • Consumați alimente și băuturi doar din recipiente de unică folosință, deschise în fața dumneavoastră.
 • Dacă zborul dumneavoastră are escală și considerați că vă simțiți rău și este prezentați simptome COVID-19, NU continuați călătoria și adresați-vă imediat la cabinetul medical al aeroportului, menţionând istoricul de călătorie.
 • Zborurile directe de pasageri între România și unele țări cu risc ridicat sunt suspendate (zborurile de marfă, umanitare, tehnice și de repatriere sunt exceptate de la această restricție).
 • Descarcă de aici certificatul digital de vaccinare (cod QR)

IMPORTANT (pt. reîntoarcere sau vacanțe)
Vezi condițiile de călătorie/intrare în:
UK (Anglia),  Germania,  Italia Franța,  Spania,  Austria,  Belgia,  Moldova,  Olanda,  Suedia,  Norvegia,  Elveția,  Portugalia,  UngariaBulgaria,  CipruCanadaGrecia,  USA,  IrlandaTurcia,  Israel,  Danemarca, Cehia,  Emiratele Arabe.

 

IMPORTANT: Vezi aici noile condiții de intrare în România!
valabile din 9 ianuarie 2022
Din 20 decembrie 2021, trebuie să completezi formular digital de intrare in Romania (plf.gov.ro).

Vezi aici timpul de așteptare la intrarea în România (rutier)
Descarcă de aici certificatul  digital de vaccinare (cod QR)
> Lista țărilor care impun anumite restricții călătorilor veniți din România

 • În general, în această perioadă, este recomandată respectarea măsurilor generale de protecție descrise, în detaliu, aici.
  Pe timpul călătoriei cu tren/autocar, de regulă veți fi mult mai apropiat de alți călători – este esențial să aveți și mai multă grijă de dumneavoastră.
 • Dacă aveți posibilitatea și trenul/autocarul este liber, alege un loc în care să nu stai foarte aproape de alte persoane
 • În timpul pauzelor efectuate în stații, gări/autogări, este recomandat să respectați aceleași măsuri generale de protecție.
 • Dacă sunteți fumători, asigurați-vă că mâinile sunt spălate bine cu săpun/dezinfectate atât înainte de a fuma, cât și după ce ați fumat și reveniți în autocar.

IMPORTANT (pt. reîntoarcere sau vacanțe)
Vezi condițiile de călătorie/intrare în:
UK (Anglia),  Germania,  Italia Franța,  Spania,  Austria,  Belgia,  Moldova,  Olanda,  Suedia,  Norvegia,  Elveția,  Portugalia,  UngariaBulgaria,  CipruCanadaGrecia,  USA,  IrlandaTurcia,  Israel,  Danemarca, Cehia,  Emiratele Arabe.

 

 • NU mințiți cu privire la locul din care veniți. Este foarte important să completați corect chestionarul în care declarați pe propria răspundere locul de îmbarcare și cel de destinație
 • Dacă prezentaţi febră, tuse şi/sau dificultate la respiraţie,
  la sosirea pe aeroport:
  – păstrați o distanță de cel puțin 1,5 metri față de celelalte persoane și prezentaţi-vă de urgență la cabinetul medical al aeroportului, menţionând istoricul de călătorie. Personalul ar trebui să știe să vă îndrume corespunzător
  la sosirea în vamă:
  – evitați contactul cu alte persoane și anunțați imediat echipajele medicale prezente, care vă vor ghida corespunzător

Simptomele cel mai des întâlnite în cazul infecției COVID-19, sunt:
febră, pierderea gustului și mirosului, tuse seacă, dureri de cap și dureri musculare.
Prezența acestor simptome NU presupune automat infectarea cu noul Coronavirus (COVID-19).

 • NU merge direct la spital sau la medicul de familie!
  Poți infecta personalul medical și alți pacienți.
  Evită interacțiunea cu alte persoane și rămâi acasă.
 • Sună medicul de familie și spune-i ce simptome ai. Medicul de familie va face o evaluare telefonică a stării tale și va decide calea de urmat. Dacă nu reușești să contactezi medicul de familie, sună la DSP-ul din județul în care te afli.
 • Încearcă pe cât de mult posibil să stai departe / izolezi de restul familiei. Rămâi în casă și așteaptă serviciul de ambulanță, care va realiza testarea la domiciliu, sau dacă trebuie, te va transporta la spital.
 • Testarea se face gratuit pentru persoanele care prezintă simptome. Există și posibilitatea să te testezi „la cerere”, însă această opțiune este contra cost. Dacă mergi la un centru de testare pentru a efectua testul „la cerere”, folosește pe cât posibil un mijloc de transport individual și respectă cu strictețe toate măsurile sanitare (mască, distanță, igiena mâinilor).
 • Apelează 112 numai în cazul în care nu ai/nu reușești sa contactezi telefonic medicul de familie sau DSP (Direcția de Sănătate Publică) sau situația ta se agravează rapid.

Alte Situații