Inundații   |   Cutremur 

Ghid Accident Nuclear

Ghid în curs de actualizare… icon actualizare

În caz de incident nuclear, rămâi calm și aplică cele 3 măsuri principale:
> Intră într-o clădire și stai departe de ferestre/uși.
> Stai în clădire până se anunță oficial că poți ieși.
>
Informează-te din surse oficiale (radio, tv, aplicații și situri autorități).

Ce să faci ÎNAINTE (fii pregătit!)

  • Identifică cel mai bun loc pentru adăpostire în apropierea locului în care îți petreci mult timp, cum ar fi locuința, locul de muncă sau școala. Cele mai bune locuri sunt cele subterane și cele în mijlocul clădirilor din cărămidă sau beton.
  • Zonele în aer liber, vehiculele, rulotele NU oferă un adăpost adecvat. Caută subsolurile sau mijlocul clădirilor din cărămidă sau beton.
  • Asigurăte că ai un rucsac/bagaj de urgență pentru locurile în care s-ar putea să trebuiască să rămâi timp de (cel puțin) 24 de ore. Acesta ar trebui să includă apă îmbuteliată, alimente ambalate sau conserve, medicamente de urgență, un radio cu baterii pentru a obține informații în cazul în care se întrerupe curentul electric, o lanternă și baterii suplimentare. Dacă este posibil, depozitează provizii pentru mai multe zile. Dacă ai familie, ține cont de nevoile specifice ale fiecărei persoane, inclusiv de medicamente. Nu uita de nevoile animalelor de companie.
  • Dacă vei fi pregătit, vei putea evita panica și deplasările inutile (risc expunere la radiații) și vei rezolva problemele medicale minore la domiciliu, evitând aglomerarea centrelor medicale și a spitalelor.
  • Fă-ți un plan personal pentru a rămâne conectat / împreună cu familia sau cu prietenii în caz de urgență sau de evacuare.
    > Descarcă de aici planul familiei în caz de urgență (PDF, 1 pagină)
  • Verifică periodic și sursele oficiale de informare ale autorităților (DSUIGSUMSINSPGuvernMAPN) pentru actualizări ghiduri/recomandări, comunicate, informări legate de siguranța și pregătirea populației, sănătate și alte subiecte de interes pt. situații de urgență.

Ce să faci ÎN TIMPUL unui accident nuclear

Dacă ești aproape (max. 50 km) de zona incidentului nuclear și primești alertă de la autorități:

  • Intră imediat în cea mai apropiată clădire și îndepărteazăte de ferestre/uși, pereții exteriori și de acoperiș. Mergi la subsol/pivniță sau în mijlocul clădirii.
    În cazul în care copiii se află la școală, vor fi adăpostiți acolo. Adăpostește animalele.
  • Rămâi în adăpost timp de 24 de ore, cu excepția cazului în care autoritățile oferă alte instrucțiuni. Fiecare membru al familiei trebuie să rămână acolo unde s-a adăpostit. Reuniți-vă mai târziu pentru a evita expunerea la radiații.
  • Dacă te afli într-un vehicul, condu cu atenție mai departe de zona centralei nucleare și rămâi în interiorul vehiculului până ajungi la un adăpost mai sigur (clădire).
  • Cele mai ridicate niveluri de radiații se înregistrează imediat după apariția materialelor radioactive (nor radioactiv) în zona în care te afli și apoi scad cu timpul (1-3 zile).
  • Rămâi pe recepție pentru instrucțiuni actualizate din partea autorităților (radio, tv, internet, portavoce).
  • Dacă se recomandă evacuarea, ascultă informațiile despre rute, centre publice de primire și proceduri. Verifică/află de la autorități dacă există și unde sunt centrele publice de primire.
  • Dacă ai fost evacuat, nu te întoarce până când nu se anunță de către autorități că este sigur să faci acest lucru.

Ce să faci DUPĂ producerea unui accident nuclear

Vei fi informat/alertat din timp prin diferite canale (radio, tv, internet, RoAlert, sirene alarmare audio). Acționează cu calm, vezi lista de mai jos.
Reține că cele mai ridicate niveluri de radiații se înregistrează imediat după apariția materialelor radioactive (nor radioactiv) în zona în care te afli și apoi scad cu timpul (1-3 zile).

  • Imediat după ce te-ai adăpostit (clădire), dacă ai fost afară după ce au apărut materiale radioactive în aer (alertă autorități), îndepărtează cu atenție îmbrăcămintea contaminată și închide-o bine într-o pungă/sac menajer. Evită să îți atingi ochii, nasul și gura, dacă este posibil.
  • Spală-te cu apă (și săpun) pentru a îndepărta contaminarea de pe suprafața neacoperită a corpului. Dacă nu te poți spăla, folosește un șervețel sau o cârpă curată și umedă pentru a șterge pielea sau părul care nu au fost acoperite cât timp ai fost în aer liber. Dezinfectantul de mâini nu protejează împotriva contaminării cu materiale radioactive. Nu folosi șervețele dezinfectante pe piele în scopul decontaminării.
  • Închide ferestrele şi uşile, încercând etanțarea acestora cu materiale din casă (bandă adezivă, bandă izolare, cârpe etc.). Închide gurile de aerisire, instalaţiile de ventilaţie sau de aer condiționat. Folosiți orice aveți la îndemână pentru a etanșa ușile, geamurile și orice alte oricii de ventilație din cameră.
  • Pastilele de iod (iodura de potasiu – KI) se iau în primele 6 ore după anunțul autorităților, în doză unică. Se va administra numai doza recomandată pentru fiecare categorie de vârstă, astfel:
    Adulţi şi copii peste 12 ani: 2 pastile (100 mg iod)
    Copii
    între 3-12 ani: 1 pastilă (50 mg iod)
    Copii între
    1 lună – 3 ani: jumătate de pastilă (25 mg iod)
    Nou-născuţi (până la 1 lună): un sfert de pastilă (12,5 mg iod)
    > Vezi detalii administrare iod aici (Min. Sănătății)
    > Despre iodura de potasiu (Min. Sănătății)
    > Vezi aici lista farmaciilor care distribuie iod (Min. Sănătății)
  • Nu consumați alimente sau lichide care au fost descoperite în aer liber și care pot fi contaminate. Poți să mănânci și să bei numai produse alimentare ambalate sau conserve.
  • Dacă este cazul, protejează pe cât este posibil hrana şi apa din exteriorul locuinţelor prin acoperirea cu o prelată, folie de plastic, saci menajeri, caserole etc.
  • Evită ieșirile în exterior. Sunt permise doar ieșirile adulților, pentru perioade foarte scurte și numai dacă sunt chestiuni urgente ce trebuie făcute.
  • Ține animalele de companie în interior. Curăță animalele care au fost afară după ce a fost emisă alerta oficială de adăpostire (radiații). Periaușor blana animalelor, spală-le cu apă, și pune materialele folosite pentru curățare într-o pungă/sac menajer pe care le închizi bine.
  • Dacă ești bolnav sau rănit, ascultă instrucțiunile despre cum și unde să obții îngrijiri medicale atunci când autoritățile anunță că poți ieși în siguranță. Dacă te afli într-un centru de primire public, anunță imediat personalul responsabil pentru ca acesta să poată suna la un spital local. Dacă te confrunți cu o urgență medicală, sună la 112.
  • Rămâi pe recepție pentru instrucțiuni actualizate din partea autorităților (radio, tv, internet, portavoce, RoAlert). Informarea trebuie să fie permanentă. Serviciile de telefonie mobilă, SMS, tv și internet pot fi întrerupte sau indisponibile. În acest caz utilizați radio-ul ca sursă de informare.
  • Stai în locul în care te-ai adăpostit până când se comunică oficial că totul este în siguranță. În anumite condiții, autoritățile pot recomanda populației să evacueze anumite zone.

Alte Situații