Despre

În ultimii ani suntem martorii unei intensificări ale situațiilor de urgență de tot felul, atât pe plan internațional cât și pe plan local. În astfel de situații limită câteva secunde pot schimba totul, iar reacția rapidă și educată a celor afectați este esențială pentru supraviețuire.

În acest context, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), în parteneriat cu Asociația CivicNet, a lansat Platfoma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență – fiipregatit.ro.
DSU este instituţia care coordonează serviciile de intervenție de urgenţă din România.
Asociația CivicNet, fondată de foști bursieri ai programului GovITHub, dezvoltă în continuare soluții digitale gratuite de utilitate publică.

Fiipregatit.ro a devenit sursa oficială de informare pentru a ajuta cetăţenii să înțeleagă mai bine riscurile şi pentru a-i informa asupra măsurilor de prevenire şi comportamentului pe care să-l aibă în diferite situaţii de urgenţă de amploare sau dezastru. Eforturile DSU din ultimii ani vin în adresarea obiectivelor tematice stabilite în planul de acțiune privind eficientizarea sistemului național de răspuns în situații de urgență și au o componentă integrată de digitalizare care facilitează informarea publică.

Context

Departamentul pentru Situații de Urgență, în colaborare cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și celelalte instituții coordonate, și-a propus încă de la înființare să informeze și să educe populația privind situațiile de risc și de urgență.

Fiipregatit.ro vine la momentul oportun și completează sistemul de informare, alarmare și avertizare al populației, pe care îl construim în acest moment.
DSU are deja o aplicație mobilă, diponibilă atât pe iOS, cât și pe Android, protocoale de colaborare cu mass-media pentru alertare în caz de urgențe majore, iar din 2018 a început să funcționeze și sistemul RO ALERT.

Toate aceste sisteme sunt complementare și au rolul de a crea o societate mai rezilientă.

Parteneri

Asociația CivicNet

CivicNet este o organizație independentă neguvernamentală românească, care dezvoltă soluții și proiecte digitale gratuite de utilitate publică, ce adresează nevoi ale cetățenilor și ale instituțiilor de stat, prin parteneriat cu membri ai sectoarelor public, civic și privat, aplicând bune practici și principii de digitalizare.
Experiența echipei în lucrul cu instituțiile statului (centrale și locale) a fost dobândită în cadrul programului guvernamental GovITHub, prin coordonarea și dezvoltarea de proiecte de digitalizare la nivel național. Ulterior o bună parte a echipei a fondat organizațiile CivicTech România și CivicNet (membră a CivicTech România), cu scopul de a continua dezvoltarea de soluții digitale gratuite de utilitate publică, fiind premiați în cadrul Galei Societății Civile (2017) și Forbes “30 under 30” (2018).

Asociația CivicTech România

CivicTech România este un start-up tech non-profit, non-guvernamental, pornit în primavara lui 2017 de ex-bursieri GovITHub, care împreună cu cei peste 600 de profesioniști din diverse domenii, și-au exprimat intenția de a face parte ca voluntari încă de la bun început din echipa extinsă a comunității CivicTech România. Suntem un colectiv autonom, independent și deschis parteneriatului cu organizații publice, private și politice care ne împărtășesc viziunea și își doresc implementarea de soluții de digitalizare cu beneficii concrete, directe sau indirecte, pentru cetățeni și societate. Implicarea CivicTech România în proiect constă în realizarea platformei, pro bono (analiză, consultanță, design interfață și interacțiuni, programare functionalități și modul personalizat de administrare a conținutului, diferite tipuri de testări, securitate, comunicare/promo lansare). De asemenea, comunitatea va oferi suport, mentenanță și va propune constant imbunătățiri și funcționalități noi pentru platformă.

Fundația pentru SMURD

Fundația pentru SMURD este o organizație non-guvernamentală, înființată în 2006, ca persoană juridică privată, non-profit, apolitică, independentă de orice altă instituție sau persoană. Promovând transparența și profesionalismul, Fundația pentru SMURD susține, prin toate proiectele dezvoltate, activitatea Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD). Fundația funcționeaza independent, contribuind la formarea unui sistem integrat de asistență medicală, tehnică de urgență și prim ajutor puternic.Activitatea Fundației se desfășoară prin intermediul unor parteneriate durabile între instituții abilitate precum Ministerul Administrației și Internelor (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Unitatea Specială de Aviație), Ministerul Sănătății, administrațiile publice locale sau alte companii și organisme responsabile sau dornice să se implice în acest sens. Implicarea SMURD în proiect constă în suport pentru conținut și suport tehnic.

Electrica

Electrica este lider pe piața de distribuție și furnizare a energiei electrice din România, precum și unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul serviciilor energetice. Poziţia de top este susţinută atât de rezultatele economice, cât şi de o experienţă în domeniu ce se întinde pe aproape 120 ani. Implicarea Electrica în proiect constă în sprijin pentru promovarea platformei și furnizarea unor obiecte personalizate, cum ar fi rucsaci pentru situații de urgență.

Echipa

2019 – prezent

Asociația CivicNet este o organizație independentă neguvernamentală românească, care dezvoltă soluții și proiecte digitale gratuite de utilitate publică, ce adresează nevoi ale cetățenilor și ale instituțiilor de stat, prin parteneriat cu membri ai sectoarelor public, civic și privat, aplicând bune practici și principii de digitalizare.

Experiența echipei în lucrul cu instituțiile statului (centrale și locale) a fost dobândită în cadrul programului guvernamental GovITHub, prin coordonarea și dezvoltarea de proiecte de digitalizare la nivel național. Ulterior o bună parte a echipei a fondat organizațiile CivicTech România și CivicNet (membră a CivicTech România), cu scopul de a continua dezvoltarea de soluții digitale gratuite de utilitate publică, fiind premiați în cadrul Galei Societății Civile (2017) și Forbes “30 under 30” (2018).

Ionuț Popacoordonator al proiectului încă din 2017, Ionuț este specializat în design de produs digital, experiența utilizatorului și design de interfață, având o experiență de peste 15 ani în domeniul comunicării vizuale. În 2016 a devenit bursier al programului guvernamental GovITHub, unde a coordonat și contribuit la 9 proiecte de digitalizare; Pune întotdeauna utilizatorul pe prim-plan și acordă o atenție deosebită detaliilor legate de context, nevoi și așteptări, făcând toate eforturile necesare ca interacțiunea cu produsul digital să fie cât mai simplă, plăcută și ușoară. 
În cadrul FiiPregătit, Ionuț asigură partea de comunicare vizuală și conținut.

Claudiu Ceiapreședintele Asociației CivicNet, Claudiu și-a început cariera ca Web Developer și Technical Project Manager, lucrând în multiple agenții de publicitate. În 2012 a devenit Software Engineer la Facebook și a petrecut 4 ani în Irlanda și SUA. Reîntors în România în 2016 a devenit bursier al programului guvernamental GovITHub, dezvoltând și coordonând multiple proiecte, precum și RoDiaspora (o aplicație care afișa secțiile de vot din străinătate în timpul alegerilor legislative din 11 decembrie 2016 și a fost apreciată de românii din afara granițelor).
În cadrul FiiPregătit, Claudiu ocupă poziția de full-stack developer.

Dan Bărbulescuabsolvent al Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale (Universitatea „Politehnica” Timișoara), Dan a ocupat poziții de Senior Software Developer și Solution Architect în multiple companii. În 2016 a devenit bursier al programului guvernamental GovITHub; este omul din spatele proiectului R.A.D.A.R. (platforma publică folosită în timpul alegerilor legislative din 11 decembrie 2016 pentru vizualizarea, în timp real, a prezenței românilor la vot).
În cadrul FiiPregătit, Dan este responsabil pentru arhitectura infrastructurii.

Elena Găinăa fost implicată în activități de coordonare și reprezentare (CNE, LSE, ARACIS) și este absolventă a Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației (Universitatea „Politehnica” București), cu un masterat în “Management of Digital Enterprises” în cadrul aceleiași universități. A coordonat cu succes departamentul PR al LSE, precum și multiple ediții ale evenimentului “LANParty by LSE, aducând laolaltă firme din domeniul IT și elevi/studenți pasionați de gaming și tehnologie.
În cadrul FiiPregătit, Elena se ocupă de comunicare și conținut.

——–

2017 – 2019

CivicTech Romania

Ionuț Popa – coordonator și UX / UI designer (în prezent la CivicNet)

Claudiu Ceia – programator full-stack (în prezent la CivicNet)

Lucian Stuparu –  programator web, s-a ocupat de analiza tehnică și funcțională a proiectului (în prezent la Citizen Next)

Radu Voinea –  voluntar, backend developer, pus bazele proiectulului pe partea de backend, scris documentația inițiala (readme.md), contribuit cu idei în faza de design și development pentru a lansa în timp util un MVP.

Claudiu Antohi –  voluntar, UI & UX Mobile Designer, s-a ocupat de crearea unor elemente grafice și adaptarea conținutului la platformele pentru dispozitive mobile.

DSU
Valentin Popescu –  specialist în comunicare, este managerul de proiect din partea DSU și totodata s-a ocupat de centralizat, corectat, furnizat conținutul din platforma web.

Consultant independent
Ruxandra Mocanu – consultant independent de comunicare, voluntar în cadrul proiectului; manager de proiect, strategie de conținut și comunicare.

 

 

Aplicația mobile DSU

Află primul alerte, informări, recomandări ale autorităților despre situații de urgență

Descarcă gratuit aplicația DSU!