Despre
În ultimii ani suntem martorii unei intensificări ale situațiilor de urgență de tot felul, atât pe plan internațional cât și pe plan local. În astfel de situații limită câteva secunde pot schimba totul, iar reacția rapidă și educată a celor afectați este esențială pentru supraviețuire.
În acest context, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), instituţia care coordonează serviciile de intervenție de urgenţă din România, a demarat campania națională de informare publică „Fii pregătit” pentru a ajuta cetăţenii să înțeleagă mai bine riscurile şi pentru a-i informa asupra măsurilor de prevenire şi comportamentului pe care să-l aibă în diferite situaţii de urgenţă de amploare sau dezastru. Eforturile DSU din ultimii ani vin în adresarea obiectivelor tematice stabilite în planul de acțiune privind eficientizarea sistemului național de răspuns în situații de urgență și au o componentă integrată de digitalizare care facilitează informarea publică.
DSU are deja o aplicație mobilă (iOS / Android) și face eforturi proactive împreună cu instituțiile din subordine (ex: SMURD) pentru a informa, educa și conecta societatea românească la surse oficiale de informații privind situațiile de risc și de urgență.
Un pas următor pentru DSU a fost lansarea platfomei web centralizate, disponibilă la adresa fiipregatit.ro, ce va deveni sursa oficială de informații pentru publicul larg despre măsurile de siguranță, și reacție în caz de urgență.
Context
Departamentul pentru Situații de Urgență, în colaborare cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și celelalte instituții coordonate, și-a propus încă de la înființare să informeze și să educe populația privind situațiile de risc și de urgență.
Fiipregatit.ro vine la momentul oportun și completează sistemul de informare, alarmare și avertizare al populației, pe care îl construim în acest moment.
DSU are deja o aplicație mobile, diponibilă atât pe iOS, cât și pe Android, protocoale de colaborare cu mass-media pentru alertare în caz de urgențe majore, iar în 2018 va începe să funcționeze și RO ALERT.
Toate aceste sisteme sunt complementare și au rolul de a crea o societate mai rezilientă.
Parteneri



Echipa
Ruxandra Mocanu – consultant independent de comunicare, voluntar în cadrul proiectului; manager de proiect, strategie de conținut și comunicare.
DSU
Valentin Popescu – specialist în comunicare, este managerul de proiect din partea DSU și totodata s-a ocupat de centralizat, corectat, furnizat conținutul din platforma web.
CivicTech Romania
Ionuț Popa – UX / UI Designer, co-fondator CivicTech Romania, a coordonat acest proiect, a realizat partea generală de experiență a utilizatorului (să fie totul cât mai clar, ușor de folosit, prietenos, funcțional); de asemenea a creat interfața platformei și împreună cu ceilalți colegi din echipă a realizat partea de interacțiuni pentru utilizatorii acestei platforme.
Claudiu Ceia – programator full-stack, co-fondator CivicTech Romania, a implementat design-ul și cerințele de UX și funcționalitate, a codat, implementat și coordonat dezvoltarea optimă a platformei, în conformitate cu specificațiile tehnice, asigurând partea de framework, funcționalități, accesabilitatea optimă de pe dispozitive mobile (lightweight), structurile de date pentru ghiduri și conținutul media, precum și funcționalitățile de Backup & Restore și Securitate Cibernetică. A asigurat coordonarea, dezvoltarea și implementarea tehnică a platformei, în strânsă coordonare cu coordonatorul de proiect, echipa internă și externă de lucru, precum și contribuțiile tehnice ale voluntarilor implicați în proiect.
Radu Voinea – Backend developer, pus bazele proiectulului pe partea de backend, scris documentația inițiala (readme.md), contribuit cu idei în faza de design și development pentru a lansa în timp util un MVP.
Claudiu Antohi – UI & UX Mobile Designer, s-a ocupat de crearea unor elemente grafice și adaptarea conținutului la platformele pentru dispozitive mobile.
Lucian Stuparu – programator web, co-fondator CivicTech Romania, s-a ocupat de analiza tehnică și funcțională a proiectului.